Internationella kvinnodagen

Dagen till ära, alla kvinnliga reiners

Kvinnornas dag den 8 mars.

Den internationella kvinnodagen är berättelsen om vanliga kvinnor som har skapat historia: kvinnors kamp i århundraden för att få delta i samhället på samma villkor som män.

Här nedan presenteras några kvinnliga reiners som berättar om vilka de är, vad de gillar med reining och vad de drömmer om. Tack alla ni för att vi får en inblick i era liv med hästar och reining! Underbart !

Kanske känner du igen dig?

Rein on cowgirls!

 

Foto: Mi Ritzén

Helene Hokkanen

1. Berätta vem du är, vad du pysslar med/ jobbar med. Jag heter Helene Hokkanen och driver företaget Hokkanen Performance Horses ihop med min man Henri och vi har en dotter som heter Lexi. I företaget har vi ca 10-15 hästar som står i träning. En del av dessa är saluhästar och en del hästar som ska ridas i in eller vidareutbildas i reining. Vi har också uppfödning av reininghästar och en del kurser för ryttare på alla nivåer. Jag är hästtjej till 100% och har alltid drömt om att jobba med hästar.

2. Hur länge har du hållit på med reining? Jag började med reining 2003 då jag åkte till USA och fick rida en reininghäst för första gången.

3. Varför började du med reining? Jag har alltid varit fascinerad av western filmer och av hästar och när jag fick rida en reininghäst så kändes det naturligt att börja med reining. Sedan var jag fast vid det och jag tycker att det är bättre att satsa på en gren fullt ut istället för flera grenar halvbra.

4. Vad är det som gjort att du vill rida och tävla i reining? Jag vet inte riktigt vad det är, men jag skulle väl säga kombinationen av fart och precision, enkelhet och svårighet. Och självklart de fantastiska quarterhästarna.

5. Har du nån favoritmanöver i reining? Favoritmanöver, slidestopp såklart! Så otroligt svårt och så fantastiskt kul när allt klaffar.


6. Vilka är dina utmaningar som reiningryttare när det kommer till träning och tävling? Den största utmaningen är att få helheten att gå ihop. Alla detaljer är viktiga för mig. Det innebär att ha en stöttande familj, att ha bra personal hemma och på tävling, duktig hovslagare och duktiga veterinärer, men också att få det att bli ekonomiskt hållbart, att hitta och motivera hästägare, att ha bra avel för att få fram mer talangfulla hästar. Jag måste också själv vara tillräckligt fysiskt stark och hitta självförtroende och styrka även när det är motigt. 


7. Vad drömmer du om? Har du satt upp några mål när det gäller reining? Min dröm är att jag ska vinna alla tävlingar både med äldre och yngre hästar och bli bäst i reining. Men jag drömmer också om att lämna ett stort avtryck i reningen i Sverige både när det gäller att föda upp bra hästar, utbilda dessa, hitta bra ägare och visa upp dem på tävlingsbanan för att göra sporten större. Jag har delvis uppnått denna drömmen men jag skulle vilja att det blev fler hästar, fler nya hästägare och fler vinster.

Cora Kümmerling

1. Berätta vem du är, vad du pysslar med/ jobbar med. Mitt namn är Cora Kümmerling, 20 år. Just nu jobbar jag på gården med hästarna men även med familjens företag.

2. Hur länge har du hållit på med reining? Jag började med reining för 5 år sedan, men har hållit på med allround ridning i hela mitt liv.

3. Varför började du med reining? Jag började intressera mig för reining då en nära vän i allround världen köpte en reining häst. Vi tränade ihop och stod ofta i samma stall på tävlingar. Vi i familjen hejade på i klasserna och det var så spännande med all fart och action. Det var spänningen och farten och att kunna göra så tydliga och stora manövrar i en sån hög fart som gjorde mig intresserad.

4. Vad är det som gjort att du vill rida och tävla i reining? Mina favoritmanöver är nog alla manövrar, cirklar, stops, spins, rörelsemönstret och byten. Alla är en favorit med tanke på att alla manövrar spelar en stor roll i ett mönster men även då jag rider allround och får en stor variation på ridningen.

5. Har du nån favoritmanöver i reining? Mina favoritmanöver är nog alla manövrar, cirklar, stops, spins, rörelsemönstret och byten. Alla är en favorit med tanke på att alla manövrar spelar en stor roll i ett mönster men även då jag rider allround och får en stor variation på ridningen.

6. Vilka är dina utmaningar som reiningryttare när det kommer till träning och tävling? Mina utmaningar är att försöka uppnå en hög precision gällande alla manövrar i en hög fart. Ingen manöver lämnas åt slumpen exempel bytena eller hästens rörelsemönster. Med tanke på att hästar är levande djur så är en annan svår och ganska stor utmaning, att få hästen att prestera som bäst under tävling. För att kunna göra det krävs det att man skapar ett band mellan häst och ryttare, det är viktigt att förstå hästens psyke. Den respons vi ryttare får när vi utsätter hästen för olika krav är en förutsättning till att utveckla hästen till en bättre atlet. Det är också viktigt att acceptera att även en häst kan ha bra och dåliga dagar. Något den kunde igår kanske den inte kan idag.

7. Vad drömmer du om? Har du satt upp några mål när det gäller reining? Mitt mål är att bli en av de bästa inom Nonpro i Europa, ett namn man kan räkna med.

 

Julia Ögren Gripenstedt

1. Berätta vem du är, vad du pysslar med/ jobbar med. Jag heter Julia Ögren Gripenstedt och bor på en mindre gård utanför Nyköping tillsammans med min man Micke och våra tvillingar Liv och Charlie. Vi driver tillsammans Double Creek där fokus är på reining även om Micke är mer inne på att bygga upp en boskapsranch. Men just nu går mycket tid åt till tvillingarna som kom till världen i slutet av September förra året.

2. Hur länge har du hållit på med reining? Mitt intresse för westernridning började med Ingela Svenssons, vi har henne att tacka för många aktiva reiningryttare. Ingela drev Dammkärr som idag drivs av hennes son Johan och Felicia. På Dammkärr har jag tillbringat en stor del av min barndom och när Ingela 1992 sadlade om och började rida western på sin painthingst så följde vi andra i stallet efter. 

3. Varför började du med reining samt vad är det som gjort att du vill rida och tävla i reining? Jag vet inte riktigt när reiningen kom in i fokus men anledning till att jag tycker om att träna och tävla reining är helt klart kombinationen av precision, samspelet med hästen, action och att det finns så många olika sätt att träna och visa bra reining. 

5. Har du nån favoritmanöver i reining? Det måste bli spin fast jag lätt blir åksjuk och gärna inte spinner innan lunch. Spin är en manöver som alla hästar kan utföra och ju mjukare och följsammare din häst är desto bättre blir spinnet. 

6. Vilka är dina utmaningar som reiningryttare när det kommer till träning och tävling? Det tog mig ganska lång tid att komma ut på dom lite större tävlingarna på grund av nervositet och lite prestationsångest. Det är bättre idag och jag kan nu njuta av att vara ute på tävlingsbanan men det ställer fortfarande till det ibland på tävling och i träningen då jag kan bli för teknisk och låser mig vid detaljer istället för att gå på känsla. 

7. Vad drömmer du om? Har du satt upp några mål när det gäller reining? Självklart är det den perfekta ritten om den nu finns men annars är det en ritt där jag kan gå ut från arenan och känna att jag har gjort allt rätt, varit tajmad och inte stört eller varit i vägen för hästen. Mitt närmsta mål är att komma ut och tävla igen efter en känslosam och ganska komplicerad graviditet men det hoppas jag kommer hända redan i sommar.

Foto: Gert Andersson

Malin Billberg

1. Berätta vem du är, vad du pysslar med/ jobbar med. Malin Billberg, och håller till i Fulltofta strax utanför Hörby. Arbetar heltid som tränare på Top Performance Horses och gården kruddarehus. Dagarna går åt till allt som har med häst att göra och stallskötsel. Just nu har vi elva hästar på stallet därav fem hästar i träning, som ska tränas dagligen och utöver dessa så har jag en egen tävlingshäst. Flera dagar i veckan har jag även lektioner på kvällstid. Två till tre helger i månaden åker jag iväg och håller clinics och under säsong blir det även tävlingar, där jag både tävlar själv och coachar Nonpros och Youth ryttare.

2. Hur länge har du hållit på med reining? Jag började som tränare på TPH redan 2007, ridit allt från unghästar och upp till tävlingshästar inom allround och reining.

3. Varför började du med reining? I början var det mesta fokus på allround grenarna och nån enstaka reininghäst, men under senare år har det blivit omvänt och majoriteten är nu reininghästar, även om jag absolut hjälper till med allround. Vad som fick mig att gå över mer till reining är dels för att det är en större och växande gren. Utmaningarna blev större tyckte jag, och utmaningar brinner jag för!

4. Vad är det som gjort att du vill rida och tävla i reining? Mitt stora driv inom tränryrket är att hela tiden bli bättre. Dels genom att träna hästar, min egen ridning och stil, samt att träna elever. Jag är väldigt nitisk på att det ska se snyggt ut, kontrollerat och hästarna ska vara mjuka, atletiska och välridna. Hästens hållbarhet är också viktigt. Det jag framförallt gillar med reining är tekniken i ridningen med dess svårighetsgrad och farten inblandad. Att sätta dina signaler och få hästen mentalt med dig så du sedan kan sätta ihop allt på banan och få allt att klaffa under den klassen eller på den showen, där är utmaningen!

5. Har du nån favoritmanöver i reining? ”Om jag har någon favorit manöver?”  – Ingen favorit, tycker alla manövrar har något speciellt och roliga på sitt sätt. Spinnen är kanske den manövern jag kan tycka är tekniskt svårast när det kommer till att bjuda upp den till en plus manöver.

6. Vilka är dina utmaningar som reiningryttare när det kommer till träning och tävling? Min största utmaning med att träna och tävla är att våga ”släppa loss” inne på banan i en klass när det gäller. Jag är gärna ett kontrollfreak så det är något jag jobbar hårt på, med mig själv. 

7. Vad drömmer du om? Har du satt upp några mål när det gäller reining?

Jag vill kunna få till en bra ritt i ett Futurity/ derby i Tyskland, Belgien eller i Österrike. Tänk att få till en riktig kvalomgång, gå till final och där få till det bästa man kan är mitt stora mål. Det är en högre press på dom större utländska tävlingarna så man måste pusha sig själv till max för att klara det, och under fler dagar också.

Tyska derbyt på Lonesome Joe Cash är det första målet i närtid.